EKENÄS ÄPPELMUSTERI

                              OMENAVIINIOHJE

                  Näistä ohjeista tulee 25 litraa valmista viiniä.


                       PUOLIVÄKEVÄ RUOKAVIINI

                Viinihiiva: Sauternes, Bourgogne tai Bordeaux
                17,5 L      omenatuoremehu
                3,75 L      vettä
                5 kg         sokeria
                7,5 g       hiivaravintosuola
               (12,5 g     viinihappoa)

                       VÄKEVÄ JÄLKIRUOKAVIINI

               Viinihiiva: Portviini, Sherry tai Tokaj
               12,5 L      omenatuoremehu
               7,5 L        vettä
               6,5 kg      sokeria
               7,5 g       hiivaravintosuola
              (12,5 g     viinihappoa)


VALMISTUSOHJE

   1)  Herätä hiiva: sekoita hiivajauhe 2 dl:aan 30-35 asteista vettä. Anna seisoa 2-3 tuntia.

   2)  Lisää omenatuoremehu käymisastiaan. Sulata 1/3 sokerimäärästä 1/3:aan vettä.
        Lisää sokeriliuos omenamehun joukkoon. Tarkista, että lämpötila on 20-30 astetta C.
        Lisää sitten hiivaliuos ja hiivaravintosuola. Sekotia hyvin.

   3)  Lisää loput sokerista ja vedestä kahdessa erässä noin viikon väliajoin käymisastiaan.

   4)  Käymisastian pohjalle kerääntynyt sakka poistetaan ensimmäisen kerran kolmen
        kuukauden kuluttua.
        Toisen kerran sakka poistetaan neljän kuukauden kuluttua ensimmäisen sakan poistosta.
        Tällöin viini onkin tarjoiluvalmista.