TAMMISAAREN TUOREMEHUASEMA
OMENAVIINIOHJE
Näistä ohjeista tulee 25 litraa valmista viiniä.
PUOLIVÄKEVÄ RUOKAVIINI
Viinihiiva: Sauternes, Bourgogne tai Bordeaux
17,5 L omenatuoremehu
3,75 L vettä
5 kg sokeria
7,5 g hiivaravintosuola
(12,5 g viinihappoa)
VÄKEVÄ JÄLKIRUOKAVIINI
Viinihiiva: Portviini, Sherry tai Tokaj
12,5 L omenatuoremehu
7,5 L vettä
6,5 kg sokeria
7,5 g hiivaravintosuola
(12,5 g viinihappoa)
VALMISTUSOHJE
1) Herätä hiiva: sekoita hiivajauhe 2 dl:aan 30-35 asteista vettä. Anna seisoa 2-3 tuntia.
2) Lisää omenatuoremehu käymisastiaan. Sulata 1/3 sokerimäärästä 1/3:aan vettä.
Lisää sokeriliuos omenamehun joukkoon. Tarkista, että lämpötila on 20-30 astetta C.
Lisää sitten hiivaliuos ja hiivaravintosuola. Sekotia hyvin.
3) Lisää loput sokerista ja vedestä kahdessa erässä noin viikon väliajoin käymisastiaan.
4) Käymisastian pohjalle kerääntynyt sakka poistetaan ensimmäisen kerran kolmen
kuukauden kuluttua.
Toisen kerran sakka poistetaan neljän kuukauden kuluttua ensimmäisen sakan poistosta.
Tällöin viini onkin tarjoiluvalmista.